Friday, June 17, 2011

Flaming Steamboat Buffet

oke ni entry khas jalan-jalan cari makan ke tempat yang highly recommend. serius. dah banyak kali gak aku dok pi tapi tak rajen nak review.

*click untuk ke website*

So far ada 3 cawangan
Platinum Walk, Danau Kota (area depan uptown Danau Kota)
Sunway (area tepi Sunway Pyramid)
Shah Alam (baru bukak taktau katna)

HARGA
dewasa = RM25
kanak-kanak = RM10 kot
bawah 3 y-o = FREE


Flaming cawangan Danau Kota
rituh pi lampu terbakar sikit ja, la ni banyak plak
HAHA

kat dalam peti neh ada macam-macam yang memang confirm kau takkan sempat nak rasa semua
ada 2 peti sederet kat situ tak silap

peti 1 ada
macam-macam jenis apa benda natang tepung-tepung macam fishball and segala lah yang macam steamboat lori tepi jalan tuh. aku taktau benda tuh panggil apa dia.tapi peti neh memang aku tak pi langsung pasai tak minat.

peti 2 ada
*berbagai jenis seafood, macam-macam siput, shell, kupang, lala, kerang, ketam, udang, sotong dan lain-lain
*pelbagai jenis cendawan, candawan butang, yang panjang-panjang macam taugeh tuh apa nama dia entah, lagi macam-macam ah jenis yang aku tak penah tengok
ada isi ayam, pedal ayam, isi ikan yang dipotong, salmon dll.
*pelbagai jenis ramuan masak tomyam contoh : bawang, jagung kecit, jagung besaq, tomato, kobis dan sayur apa tah lagi aku tak ingat

SEMUA MENTAH PUNYA
tapi tak bau macam kat pasar oke
pasai depa basuh kot, bersih ja

dekat kaunter kat depan neh ada 3 meja panjang

meja 1 ada
*ais
*mesin air gas macam kat kfc mekdi tuh, ada semua jenis air bergas coke 7up strawberry orange semua
*ada mesin air macam kat foodcourt tuh ada air mango, orange, laici, grape
*pastuh yang best jugak ada mesin ais kacang, buh ais sendiri pastuh mesin la bopa banyak pon hampa nak dan kat tepi mesin ais kacang ada 1 bekas dalam tuh ada susu, pewarna merah, hijau, kuning yang manis tuh, jagung, kacang merah, lengkong, jelly dan menda lah semua ramuan ABC tuh

meja 2 ada
*nasi goreng, mee goreng, koeyteow goreng, rendang dengan apa tah lagi
*ayam goreng, potato wedges, nugget dan bagai-bagai aku tak ingat
*pelbagai kuah steamboatn (aku tak penah try), sos, kicap, mayonis dan bagai-bagai apa tah, budu pon ada apa kan, kahkah
*pelbagai jenis sayur fresh : sawi, kobis, kangkung, kailan dll. tapi yang neh depa tak potong, kira sebatang-sebatang camtuh r.
lagi ada apa aku tak ingat

meja 3 ada
*susu pekat
*buah-buahan : nanas tembikai dan apa tah lagi jugak serbuk asam
*teloq puyuh yang sudah direbus dan teloq ayam yang belum dimasak
*pelbagai jenis mee & bihun yang keras tak masak lagi, serius banyak jenis
*coklat fountain (yang neh aku suka), marshmallows, biskut yang panjang-panjang macam jari tuh
*sebelah meja neh ada peti aiskrim dengan pelbagai perisa aiskrim kat dalam tuh : strawberry, coklat, vanilla, yam dll


harituh masa pi dengan abang, kak tie n mira, buat ABC dengan mira, buh susu pekat banyak-banyak pastuh tuang coklat fountain tuh sikit, haha puas hati
sedap giloss okess!!
tapi mangkuk dia kecik, tak siok!

hmm tuh ja yang otak aku sempat ingat, tapi serius macam-macam ah ada
tapi ni cawangan Danau Kota la, cawangan len tak penah pi lagi so taktau



ketam feveret feveret
nak makan bopa ekoq pon tak pa

makan sampai berpeluh-peluh even dalam ekon pon
tengok kerusi belakang pon dah kemas tapi aku tak puas nak makan lagi haha
dah lah takdan nak makan dessert,
len kali nak pi, kena pi awai-awai boleh dok lama-lama sampai puas

sebelah kuah sup, sebelah kuah tomyam
masak la kau puas-puas
agak-agak kuah nak kering, boleh panggil suruh dia mai tambah lagi





nah tunjuk sisa ja
tak senonoh kahkah



Latest dia baru ja bukak cawangan kat Shah Alam Seksyen 33
seronok okes!
pasneh kalo aku pi Shah Alam, tak payah dah nak pi jejauh dah nak makan Flaming






p/s : aku suka makan kat sini sebab aku suka seafood dia banyak, yang steamboat tepi jalan/gerai-gerai tuh aku tak suka pasai aku tak makan sangat kuah steamboat camtuh. tapi tak boleh dok pi selalu sangat kot pasai takdak duit.




13 cap jari:

safiyyah osman said...

waaaaaaaaaaa...bestnya!xsampai2 lagi...ish..jeles2...

dylli said...

gilossssssss.
tak sabaq pulak nak pi Shah Alam!
heh.benda ni semua,
once we pay RM25,
boleh makan apa saja???
0_0

wawaney said...

@safiyyah osman best! sila ajak encik husband pi. hehe

wawaney said...

@dylli yes bayaq 25, makan ja nak makan apa. mahai sikit tp berbaloi-baloi. but make sure time nak p tuh, perut banyak space kosong, kalo dak, rugiii! hehe

dylla fadzil 小草莓 said...

kena p awai, supaya boleh mkn byk round HAHA dia xda time limit kan? u buka la kat kedah satu weyhhhh... hehe

wawaney said...

@dylla fadzil 小草莓 ya xdak limit! hehe tuh r, rituh pi tgk wayang, xdan nak makan puas. nak buka tapi takdak idea sangat, haha

dylli said...

ada time limit dak?
kat Perlis ni ada satu tempat,
RM15 per head and boleh makan apa saja selama sejam.
kalau lebih sejam,
kena charge extra RM10 per half an hour. -,-

wawaney said...

@dylli xdak la plak rasanya. makan sejam ja mana puas! hehe. mahai noh charge RM10 per half an hour, eh kat mana tempat kat perlis tuh?

safiyyah osman said...

husband mulut cikai..xleh makan seafood suma...bestnya lah!!!!!

wawaney said...

@safiyyah osman haha sekali sekala takpa aih, takmau seafood pon, yang lain banyak lagi, hehe

dylli said...

tau takpaaaaaaaaaaa..
mula tu,
ingat cam murah.
tapi dia charge RM15 per head,
exclude ayaq lagi.
heh.

Perlis, kat Arau ah.
near C-Mart. :)

MizMira said...

wei psai lampu dia tue kan, aku prasan jugak..hri tue nk p bank aku lalu kot tue (gagah sngt p bank tue kena byar parking seringgit)..
pastu aku gitau zul..hari tue mai ngan waney, huruf f ja tak menyala..ni smpi satu perkataan..

bila aku tngok gmbr ang post nie..lagiiiii la bnyak huruf tak menyala..hahahhaa..bengong

miey said...

nak pegi...nak pegi.............
bwak saya pegi lagi laaa

NUFFNANG